Proje Adı: Elektronik Kelepçe Kampanyası
Projenin Amacı: Projemiz, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddet, istismar ve cinayete varan vakaların engellenmesine yönelik olarak ortaya çıkmıştır. KızBaşına’nın bu kampanya ile amacı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanuna yönelik farkındalığı artırmak ve yasanın uygulanabilirliğini artırmak için toplumda bilinç oluşturmaktır.
Projenin Kapsamı: Kadın cinayetlerini önlemek amacıyla 25 Kasım 2018 Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde başlatılan Elektronik Kelepçe Kampanyası’nın amacı Türkiye’de 2013 yılında hazırlanan yasal düzenlemeyle hayata geçirilen 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddeti Önlemeye Yönelik Kanun ve İstanbul Sözleşmesi kapsamındaki elektronik kelepçe uygulamasını efektif hale getirebilmek ve pratikte uygulanmasını sağlamaktır.
Hedef Kitle: Projenin hedef kitlesi tüm toplumdur.
Yolculuğumuz: Proje Süreci / Projenin Aşamaları / Yürütülen Faaliyetler: 2010 yılında eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Paşalı cinayetinin ardından Türkiye’de 2019 yılına kadar 2396 kadın öldürüldü. 20 Kasım 2018’de ise Sedef Şen hakkında uzaklaştırma kararı bulunan boşanma aşamasında olduğu Fuat Şen tarafından öldürüldü. KızBaşına’nın giderek artan kadın cinayetlerini önlemek amacıyla 25 Kasım 2018 Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde başlattığı Elektronik Kelepçe Kampanyası’nın amacı 6284 sayılı“Kadına Yönelik Şiddeti Önlemeye Yönelik Kanun ve İstanbul Sözleşmesi kapsamında elektronik kelepçe uygulamasının ve bu uygulamanın toplum arasındaki farkındalığını artırmak ve halkın bu konuda oluşturacağı talebi sosyal medya aracılığıyla kendi bölgelerindeki milletvekillerine iletmesidir.
Projenin Etkisi ve Kazanımları: Bu kapsamda KızBaşına’nın internet sitesi yeniden tasarlandı. Geliştirilen arayüz ile internet sitesine giren her bireyin kendi bölgesini seçip tek bir tıkla milletvekiline, bir sosyal medya uygulaması olan Twitter aracılığıyla elektronik kelepçenin efektif bir biçimde uygulanmasını talep eden bir tweet atabilmesi sağlandı. Böylece bireyler, İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün uygulanabilirliğinin artırılmasını direkt olarak meclisteki kendi temsilcilerine iletti. Kampanya kapsamında KızBaşına’nın gönüllü temsilcileri bizimle iletişime geçen 3 farklı partinin milletvekilleri ile görüşmüştür ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile görüş alışverişinde bulunmuştur. Sosyal medyada ise 3 milyonun üzerinde etkileşim edinilmiştir ve kamuoyu oluşturmuştur..
Proje Zaman Çizelgesi: Proje, 2017 yılında gerçekleştirilmiştir.
Nasıl bağlantı kurabilirsiniz? Proje hakkında daha fazla bilgi almak, etkinliklere katılmak ve destek olmak için websitemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.kizbasina.com. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan da güncel etkinliklerimiz ve çalışmalarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.