Project Name: Feminist Art History Project
Project Purpose: Türkiye’deki sanat alanında belirgin olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik olarak KızBaşına tarafından başlatılan bu proje, sanatçı kadınların ekonomik ve toplumsal alandaki mücadelelerini desteklemeyi ve onların görünürlüğünü artırmayı amaçlar. Aynı zamanda, Türkiye ve Orta Doğu’da feminist sanat tarihine ışık tutmayı ve bu alandaki bilgi eksikliğini gidermeyi hedefler.
Project Scope: Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında KızBaşına’nın yürüttüğü Feminist Sanat Tarihi Projesi, Türkiye’de kendini kadın olarak tanımlayan sanat alanında üretim yapmak ve/veya bilgilenmek isteyen herkese ve gençlere yönelik olup, görülmeyen ve saklı arşivlerde bulunan sanatçı kadınların tarihini gün yüzüne çıkarmak ve toplumun geniş kesimlerine feminist sanat tarihini ulaştırmak için inovatif metodlar ile içerikler geliştirmek amacını taşıyor.
Target Audience: Proje, Türkiye’de ve Orta Doğu’da yaşayan ve sanat alanında üretim yapmak ve/veya bilgilenmek isteyen herkese yöneliktir.
Project Activities: Feminist Sanat Tarihi Projesi ile birçok farklı faaliyet gerçekleştirdik. Proje kapsamında oluşturduğumuz Video-Podcast serisi olan Venüs’ün Yeniden Doğuşu ile Türkiye’de feminist sanat ve sanatçı kadınlar için görünürlük sağlamayı, sanatta cinsiyet eşitsizliği hakkında farkındalık yaratmayı ve sanata erişimi artırmayı amaçladık. Bu doğrultuda Meltem Sarıkaya, Irmak Dönmez, Ecem Yerman, Zeynep Solakoğlu, Ecem Dilan Köse, Eda Çekil, Sayna, Simay Bahçıvan ve Fulya Çetin’le çektiğimiz bölümleri sosyal medya üzerinden yayımladık. Venüs’ün Yeniden Doğuşu’nun tüm bölümlerine KızBaşına’nın Youtube ve Spotify hesaplarından ulaşabilirsiniz:
Youtube: https://youtu.be/i6gFZLbC8BI
Spotify: https://open.spotify.com/show/2oyuvyFDfvck16hRwVJN3P?si=80be92d37670412b
Yarattığımız feministsanat.com platformu ile birlikte feminist sanat tarihinin yaklaşık 200 yıllık geçmişinde özellikle Türkiye’de ve Ortadoğu’da varlığını sürdürmüş sanatçı kadınların sanat alanında var oluş ve görünüş şekilleri ile eserleri hakkında tarihte irdelenmemiş noktaları tespit ederek herkese açık ve erişilebilir bir kaynak olarak feminist sanat arşivi oluşturduk. Eşitlik önce dilde başlar diyerek, arşivdeki tüm içeriklerimizi daha eşit, adil ve feminist bir dil ile hazırladık. Aynı zamanda, yazdığımız feminist düşünce yazılıaryla da kadın bedeni ve sanat, sanatta regl ve cinsellik, performans sanatı, Türk dizilerinde kadın-erkek temsilleri gibi birçok farklı konuya değinerek insanları bu konularda hem bilgilendirmeyi hem de bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.
Sitemizi ziyaret edip daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsan, linke tıklaman yeterli: https://www.feministsanat.com/
Türkiye’nin ilk feminist sanat oyunu olan FemArt ile resim, heykel, performans sanatı, tiyatro, modern sanat gibi alanlarda üretimler yapan Türkiye ve Orta Doğu’da yaşayan/yaşamış sanatçı kadınların sanat eserlerini oyuna entegre ettik. 100 farklı sanatçının eserlerini kullanarak oluşturduğumuz oyunda her oyuncu küratör olarak yer alıyor ve kendi müze/sergisini oluşturuyor. Eser kartlarının yanı sıra oluşturduğumuz pankart kartları ile eğlenceli ve kadınları güçlendirici metinleri oyuna dahil ettik.
Uzmanlar ve sanatçılarla birlikte gerçekleştirdiğimiz birçok atölye ile farklı konulara dikkat çekip insanları emek sömürüsü, Türk dizilerinde kadın temsilleri, sanat tarihindeki kadınların kısıtlı yeri, feminist senaryo yazımı gibi birçok konuda bilgilendirmeyi amaçladık. Bu doğultuda Eda Gecikmez, Deniz Varlı, Özlem Gülin Dağoğlu, İrem İnceoğlu ve Serenay Gürmen gibi birçok sanatçı ve uzmanla işbirliği yaptık.
Project Impacts: Proje, feminist sanat ve sanatçı kadınlar için görünürlük sağlamayı, sanatta cinsiyet eşitsizliği hakkında farkındalık yaratmayı ve sanata erişimi artırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, 400 sanatçının tanıtım yazılarıyla bir feminist sanat arşivi, 9 bölümlük Video-Podcast serisi, birçok farklı atölye ve Türkiye’nin ilk feminist sanat oyununu hayata geçirdik.
Project Timeline: Proje, Temmuz 2022’de başladı ve Eylül 2023’te sona erecek. Ancak, proje sona erdikten sonra bile oyun, podcast ve feminist sanat arşivinin tanıtımına ve yayılmasına devam edilmesi planlanmaktadır.
How to Connect:
Projeye feministsanat.com adresi üzerinden ulaşabilir ve bu platform üzerinden feminist sanat ve sanatçılara dair geniş bir bilgiye ulaşabilirsiniz!