E-Güvenlik (İnternet Güvenilirliği) Nedir?

E-Güvenlik yalnızca internetin değil aynı zamanda gençlerin elektronik ortamda iletişim kurmalarını da içeren bir terimdir. E-güvenliğin arttırılmasının amacı, zorbalığa maruz kalma, cinsel içerikli davranış veya sömürü de dahil olmak üzere, gençleri elektronik medyaya erişme ve bunları kullanmanın olumsuz sonuçlarından korumaktır.

Sorun nedir?

İnternet genelde ilham verici ve olumlu bir yer. İnternet, çocukların ve gençlerin bir dizi cihazda, çeşitli şekillerde, iletişim kurasını ve yaratıcı olmasını sağlayan inanılmaz bir kaynaktır. Ancak, internet her zaman değişiyor ve çocuklarınızın teknolojiyi kullanmalarıyla ilgili güncel kalabilmemiz zorlaşıyor. Bazen çocuklarınızın sizden daha iyi teknik becerilere sahip olduğunu hissedebilirsiniz, ancak çocuklar ve genç insanlar, online hayatlarını yönetmek konusunda hâlâ tavsiye ve korumaya ihtiyaçları var.

  • Siber zorbalık (cinsel taciz dahil).
  • Sosyal ağın güvenli kullanımı, Facebook, X-Box Live, mesajlaşma- SnapChat, Instagram, WhatsApp vs. (Metinleri içeren gerçek zamanlı iletişimler, örn. ‘Sexting’, sohbet odaları, e-posta, anında mesajlaşma, görüntülü sohbet vb.)
  • Pornografi ve şiddetli görüntülerine Erişimin Engellenmesi
  • Yabancıların ve Tanıdıkların İnternet Üzerinden Cinsel Taciz Amaçlı (Cinsel Tımar) Çocuk ile İletişime Geçilmesinin Engellenmesi
  • Ebeveynler ve Bakmakla Yükümlü Olanlar İçin Bilgilendirme Rehberi.
  • Gençlere, özellikle daha savunmasız olanlar için destek ve gençlerin risklerin farkında olmalarını sağlayın ve faaliyetleriyle ‘çevrimiçi itibarını’ tehlikeye atmayın.
  • Profesyoneller ve uygulayıcılar için eğitim.
  • İletişim altyapısı gençler için yönetilen çevrim içi ortamları geliştirmek için çalışmak yerine paketleme engelleme politikaları.

Potansiyel siber riskler

Davranış: 

Çocuklar, kendi davranışlarından dolayı, örneğin fazla bilgi paylaşarak risk altında olabilirler. Çocukların, çevrim içi etkinliklerinin hem kendileri hem de diğer insanlar üzerindeki etkisi ile İnternet’te yarattıkları dijital ayak izlerinin farkında olmaları gerekir. Çevrim içi iken anonim hissetmek kolaydır ve çocukların, yayınlandıkları bilgileri kimin görebildiğinden ve potansiyel olarak paylaşabileceklerinden haberdar olması önemlidir. İnternet’i kullanırken kişisel bilgileri güvende tutmak ve yabancılarla paylaşmamak önemlidir. Uygun olmayan konuşmalar, mesajlar, görüntüler ve davranışları bildirmenin önemini ve bunun nasıl yapılacağını çocuğunuzla konuşmanız gerekmektedir.

 

İçerik: 

Çocuğun yaşına uygun olmayan veya güvenilmez içerik çocuğunuz tarafından görülüyor veya kullanılıyor olabilir. Bazı çevrim içi içerikler çocuklar için uygun değildir ve kırıcı veya zararlı olabilir. Bu, sosyal ağlar, çevrim içi oyunlar, bloglar ve web siteleri aracılığıyla erişilen ve görüntülenen içerikler için geçerlidir. Çocuklar, çevrim içi materyalin güvenilirliğini göz önünde bulundurmaları ve bunun doğru olmayan bir içerik olmadığının farkına varabilmeleri önemlidir. Çocuklar, içeriği bu şekilde değerlendirmeye başladığında yardımınıza ihtiyaç duyabilirler.

 

İletişim: 

Çocuklar, zorbalar veya tacizciler ile iletişime geçebilirler. Çocukların, internetten edindikleri yeni arkadaşlarının olduklarını söylediği kişi olmayabileceğini ve bir çevrim içi hesabı ekledikten sonra kişisel bilgilerini onlarla paylaştığını fark etmeleri önemlidir. Düzenli olarak arkadaş listelerini gözden geçirmek ve gerçek hayatta tanımadığı kişileri kaldırmak yararlı bir adımdır. Çevrim içi gizlilik ayarları, her bir arkadaşın erişebileceği bilgileri kişiselleştirmenize izin vermektedir. Çocuğunuzun başka biri tarafından uygunsuz cinsel temas veya yaklaşım kurduğu konusunda endişeleriniz varsa polise rapor etmeniz hayati önem taşımaktadır. Çocuğunuz siber zorbalığın kurbanıysa, bu durum çevrim içi ve çevrim dışı olarak da bildirilebilir. Eğer çocuğunuz zorbalığa maruz kaldıysa veya rahatsız ediliyorsa ya da arkadaşlarından biri çevrim içi zorbalığa maruz kaldıysa, onlara olayı direk olarak güvenilir bir yetişkine aktarmanın önemini öğretmeniz önem teşkil etmektedir.

 

Ticari Tutum: 

Gençler, gizli maliyetlerden ve uygulamalardaki reklamlardan, oyunlardan ve web sitelerinden haberdar olmayabilir. Çevrim içi olarak gençlerin gizliliği ve keyfi bazen reklamlar ve pazarlama planlarından etkilenebilir; bu da aynı zamanda yanlışlıkla çevrimiçi olarak para harcamak anlamına gelebilir. Örneğin, uygulama içi alımlar… Çocuklarınızı, kişisel bilgilerinizi gizli tutmaya, pop up’ları ve spam e-postalarını nasıl engelleyeceklerini öğrenmeye, mümkün olan yerlerde cihaz içi uygulama içi satın almayı kapatmaya ve çevrim içi formları doldururken bir aile e-posta adresi kullanmaya teşvik edin.

İnternet Sağlayıcıları ve Güvenli İnternet

Güvenli İnternet Hizmeti almak için İnternet Servis Sağlayıcınızın İnternet sitesi üzerinden işlem yapabilir ya da servis sağlayıcınıza telefon edebilirsiniz. Aynı yolla, istediğiniz zaman, ücretsiz olarak profilinizi değiştirebilir ya da hizmet almayı bırakabilirsiniz. Aşağıda yazılan örneklerdeki gibi bir kısa mesaj ile de Güvenli İnternete geçebilirsiniz. “Hizmet No” yazan kısımlara Servis Sağlayıcınızın size verdiği abonelik numaranızı yazarak, Servis sağlayıcınıza bildirdiğiniz numarayla mesaj atabilirsiniz.

 

Akıllı Cihazlar - Güvenlik Rehberi

Akıllı Telefon

Akıllı telefonlar internet erişimine sahip cep telefonlarıdır. Sosyal ağlar, müzik dinleme, oyun oynama, internette gezinme, e-postaları kontrol etme, fotoğraf ve video çekme ve TV izleme, mesajlaşma ve arama gibi birçok özelliği bünyelerinde barındırırlar!

Akıllı telefonlar, gençlerin arkadaşları ve aileleri ile etkileşime geçmesi için çeşitli ilginç etkinlikler ve yollar sunar. Bununla birlikte, bu cihazların neler yapabileceğinin ve bu teknolojiyi güvenli ve olumlu bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için çocuğunuzla nasıl konuşabileceğinizin farkında olmanız çok önemlidir.

Uygulama içi satın alma işlemlerini nasıl kısıtlayabilirim?

Birçok oyun ve uygulama, kullanıcılara uygulama içi satın alma yoluyla eklentiler veya ek içerik satın alma şansı sunar. Bu satın alma işlemleri, kredi kartı gibi bir ödeme yöntemiyle bağlantılı olan uygulama mağazasıyla oturum açtığınız hesaba bağlıdır. Bu satın alma işlemlerine her bir uygulama mağazasının ayarları dahilinde kısıtlamalar koymak mümkündür. Uygulama içi satın alma işlemlerini nasıl kısıtlayacağınızı öğrenmek için bağlantıları izleyin:

APPLE ÜRÜNLERİ İÇİN:

https://support.apple.com/tr-tr/HT204396

Google Play Yardım: https://support.google.com/googleplay/answer/1075738?hl=tr

Windows Yardım: https://support.microsoft.com/tr-tr/help/4026423/microsoft-store-change-purchase-sign-in-settings
Ev internet sağlayıcınız tarafından sunulan ebeveyn denetimleri
Evinizdeki cihazlardaki uygunsuz içeriğe erişmenin engellenmesine yardımcı olmak için evinizdeki internette filtreler nasıl ayarlanır? Bilindiği üzere, özellikle küçük yaştaki çocukların çevrimiçi gördükleri şeylerden rahatsız olabileceğini biliyoruz ve filtreler zarar verici bir içerikle karşılaşılma şansını azaltmak için yararlı bir araç olabilir.

Filtrelemenin çözümün yalnızca bir parçası olduğunu unutmayın.
Hiçbir filtre veya ebeveyn kontrolü aracı %100 etkili değildir ve gençlerin çevrimiçi ortamda karşılaştıkları birçok risk, kendi ve diğer kişilerin davranışlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, çocuğunuzun güvenli çevrimiçi kalma konusunda konuşmak ve herhangi bir zorluk yaşadığında size dönebileceğini bildiğinden emin olmanız önemlidir. Siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma ve sosyal paylaşım platformları gibi başlıca konular hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir.Gençler arasında popüler olan diğer hizmetler de filtrelere ek olarak etkinleştirilecek farklı araçlara sahiptir. Popüler çevrimiçi hizmetlerde güvenlik araçları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Evinizdeki internete bağlanan cihazlar
İSS’nizin sunduğu içerik filtrelemesine ek olarak, oyun konsolları, akıllı telefonlar ve tabletler gibi birçok cihazın, ebeveyn denetimleri vardır; örneğin, harcama oranını sınırlamak veya yaş değerlendirmesine dayalı olarak uygulamalara erişimi kısıtlamak gibi. Aynı şekilde, birçok web tarayıcısında da, kullanıcıların görüntüleyebileceği içeriği kontrol etmenize yardımcı olacak yerleşik araçlar ve özellikler bulunur.

Ebeveynler için üç adım

  1. Çocuğunuzla akıllı cihazların kullanım amacı ve süreleri hakkında ortak bir anlaşmaya varın gerekirse yazıya dökün ve evin görünür bir yerine asın.
  2. Akıllı telefonların neler yapabileceğini kavrayın ve bir ebeveyn olarak çocuğunuzu nasıl akıllı ve güvenli olması konusunda destekleyebileceğinizi anlayın. Bu konuda onlara yardımcı olmak için, aşağıdaki SSS bölümünden yardım alabilirsiniz.Akıllı telefon satın alıyorsanız, neden bu soruları dükkânda sormuyorsunuz?
  3. Çocuğunuzla güvenli ve sorumlu akıllı telefon kullanımı hakkında konuşun ve bir dizi aile kuralları üzerinde anlaşın. Belki de çocuğunuzla yalnızca çevrim içi olarak tanıştıkları kişilerle buluşmamaları, uygulamalara ne kadar harcama yapmalarına izin verildiği, hangi web sitelerine girip giremeyeceği ve geceleri telefonlarının kapatılıp kapatılmayacağı konusunda anlaşabilirsiniz. Daha fazla fikir için Aile Sözleşmesi’ne bakın. Akıllı telefonların internete bağlandığını unutmayın; bu nedenle çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğini sağlamak için aynı tavsiyeleri ve kuralları uygulayın.

Oyun Konsolu

Oyun cihazları, gençlerin arkadaşlarıyla ve aileleriyle etkileşimde bulunmaları için çeşitli ilginç etkinlikler ve yollar sunar.   Ancak, bu cihazların neler yapabileceğinin ve çocuğunuzla bu teknolojiyi güvenli ve olumlu bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için nasıl konuşabileceğinizi bilmeniz önemlidir. Tüm modern oyun cihazları, çocuğunuzun cihazlarını nasıl kullandığını yönetmenize yardımcı olacak ebeveyn kontrolleri sunar, ancak bunların operasyonel olması için bunların ayarlanması gerekir. Ebeveynler için üç adım:

  1. Oyun cihazlarının yeteneklerini ve bir ebeveyn olarak çocuğunuzun oyunlarında akıllı ve güvenli olmasını nasıl destekleyebileceğinizi öğrenin. Yardım için aşağıdaki SSS bölümünü okuyun. Bir oyun cihazı alıyorsanız, Kontrol Listemizi neden yazdırmıyorsunuz ve bu soruları dükkanda sormuyorsunuz?
  2. Mevcut ebeveyn kontrolleri hakkında bilgi edinin oyun cihazını kurarak bunları kontrol etmenize yardımcı olacaksınız. Oyun cihazlarının ebeveynlerin çocuklarının oyunlarını yönetmelerine yardımcı olmak için ebeveyn kontrolleri vardır. Örneğin, İnternet’te gezinmeyi önlemek veya yaş kısıtlamalı oyunlara erişimi kısıtlamak ( Nintendo ,   Xbox veya  PlayStation 4 ve  Playstation 3  cihazları için ipuçlarına bakın ).  Hangi oyunların çocuğunuzun yaşına uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için oyunların hakkında bilgi edinin.
  1. Çocuğunuzla güvenli ve sorumlu oyun hakkında konuşun ve bir dizi aile kuralı üzerinde anlaşın. Belki de çocuğunuzla ne kadar süre oynayabileceğine, diğer oyunculara nasıl davranmaları gerektiğine ve sadece çevrimiçi olarak tanıştıkları insanlarla tanışmamakla ilgili kurallara katılmalarına dair kurallar kabul edebilirsiniz. Xbox 360, Wii ve PSP gibi oyun cihazlarının internete bağlandığından emin olun, böylece çevrimiçi güvenliğini sağlamak için aynı tavsiye ve kurallar geçerlidir.

Tabletler

IPad gibi tabletler, gençler için çeşitli ilginç aktiviteler ve mükemmel eğitim fırsatları sunmaktadır. Ancak, bu cihazların neler yapabileceğinin ve çocuğunuzla bu teknolojiyi güvenli ve olumlu bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için nasıl konuşabileceğinizi bilmeniz önemlidir.
Ebeveynler için üç adım:

  1. iPod Touch, iPad, Kindle Fires ve diğer tablet ve medya oynatıcıların yeteneklerini anlayın bu cihazlar internete girebilir. Bir cihaz satın alıyor ve internet erişimi ve mevcut güvenlik araçları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Alışveriş Kontrol Listesini yazdırıp bu soruları dükkânda bir tablet satın alırken sorabilirsiniz.

 

  1. Potansiyel riskleri ve bir ebeveyn olarak çocuğunuzu nasıl akıllı ve güvenli bir şekilde destekleyebileceğinizi öğrenin. Çocuğunuza çevrimiçi güvenliğini sağlama konusunda verdiğiniz aynı tavsiyeler internete bağlanan cihazlarda da geçerlidir. Ebeveyn denetimleri hakkında bilgi almak için iPad veya iPod Touch ip uçlarımıza ve Kindle Fire ile ilgili ip uçlarına bakın.

 

  1. Çocuğunuzla cihazlarını güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanma ve bir dizi aile kuralına katılma hakkında konuşun. Belki de, çocuğunuzla yalnızca çevrim içi olarak tanıştıkları insanlarla buluşmamaları gerektiğini, uygulamalara ne kadar harcama yapabilecekleri, hangi web sitelerinin iyi olduğu ve ziyaret etmenin iyi olmadığı ve telefonlarının geceleri kapatılıp kapatılmaması gerektiği ile ilgili kurallar üzerinde anlaşabilirsiniz. Daha fazla fikir için Aile Sözleşmemize bakın. IPad ve iPod Touch gibi cihazların internete bağlandığını hatırlayın ve çevrim içi güvenlik sağlamak için aynı internet güvenliği ip uçlarının geçerli olduğunu unutmayın.

Ipad için en iyi ipuçları Bu kılavuz, çocuğunuzu iPad’lerini güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanmaları için desteklemenize yardımcı olacak özel ip uçları içerir. Okullarda tabletlerin kullanımının artışı üzerine, bu cihazları kullanırken çocuklarınıza nasıl yardımcı olabileceğinizi anlamanız önemlidir. Çocuğunuz tabletini okulda kullanıyorsa, okulun kabul edilebilir kullanım politikasından haberdar olduğunuzdan emin olun.

  1. Güvenli bir şekilde iletişim kurun

Telefonla aynı şekilde mesajlaşmaya ve arama yapmaya izin vermese de, bu cihaz çok çeşitli iletişim kanallarını (anlık mesajlaşma uygulamaları, sosyal ağlar, görüntülü aramalar, oyunlardaki diğer oyuncularla sohbet etme ve e-posta gönderme) erişimi sağlar. Çocuğunuzla iPad’i iletişim kurmak için nasıl kullandıklarını konuşun. Çocuğunuzu, cihazlarını kullanırken ne söyledikleri, gönderdikleri veya postaladıkları hakkında düşünmeye teşvik edin; gönderildikten sonra artık gönderilen veya yapılan şeylerin onların kontrolünde olmadığının farkına varmalarını sağlayın. İnternet, bir tablet veya bilgisayardan erişilse de aynıdır – dolayısıyla internet güvenliği kuralları bilgisayar için olduğu kadar iPadler için de geçerlidir.
Bazı iletişim uygulamalarını engellemek için araçlar vardır. Örneğin, aşağıdaki işlevleri devre dışı bırakmak için iPad’de ebeveyn denetim ayarları mevcuttur:
» FaceTime: görüntülü görüşme uygulaması
» Ping: anlık mesajlaşma uygulaması
» Çok oyunculu oyunlar: Note (Game Center’ı mı kullanayım Oyun Merkezini mi bilemedim)Yeni iPad’lerde Game Center uygulamasında, dünyanın dört bir yanından arkadaşlarınızla ve dolayısıyla yabancılarla oyun oynayabilirsiniz. Kullanıcılara takma adlarını (nick names) veya e-posta adreslerini kullanarak bir arkadaşlık isteği göndererek oyuna davet edebilirsiniz, daha sonra eklediğiniz insanlar Game Center uygulamasındaki Arkadaşlar Listesin’de belirecektir. Çok Oyunculu Oyunları ve Arkadaş Eklemeyi önlemek için yine Ayarları kullanmanız gerekmektedir. Ebeveyn Kontrolü ayarlarını bulun ve Oyun Merkezi bölümündeki Çoklu Oyunculu Oyunlar ve Arkadaş Ekleme özellikleri için Kapalı‘yı seçin. Çocuğunuzun iletişim kurmak için kullandığı diğer uygulamaları yönetmek için, çocuğunuzun uygulamaları nasıl kullanacağını veya çocuğunuzun yeni uygulamalar indirmesini nasıl önleyebileceğinizi öğrenebileceğiniz bir sonraki bölümümüzü okuyun.

  1. Uygulamaları düşünün

IPad Uygulama Mağazalarına (Appstore ve iTunes) aşina olun, böylece uygulamaların neye benzediğini ve hangi uygulamaların olduğunu öğrenin. ‘Eğitim’ için App Store’da bölümler mevcuttur ve ‘Oyunlar’ bölümü altında bir Aile sembolü vardır. Ebeveyn denetimlerini arttıran veya yaşa uygun olmayan materyalleri temizlemede yardımcı olan uygulamalar da vardır. Her uygulamanın bir yaş derecelendirmesi ve müşteri yorumları vardır. Uygulama yaş derecelendirmelerinin uygulama geliştiricisi tarafından sağlandığını hatırlamakta fayda var; bu nedenle, söz konusu puanlar, filmler için olan BBFC derecelendirmeleri veya oyunların PEGI derecelendirmesi gibi standart puanlara eşdeğer olmayabilir. Çocuğunuzla beraber hangi uygulamaların indirilip kullanılmaya uygun olduğuna karar vermeniz önemlidir.
IPadler size yardımcı olabilecek ebeveyn denetimlerine sahiptir:
» Çocuğunuzun yalnızca yaşına uygun uygulamaları indirebildiğinden emin olun:
Yaş derecelendirmesine dayalı erişim izinlerini çocuğunuzun yaşına uygun uygulamalara erişebilmesi için ayarlayabilirsiniz. Ebeveyn kontrolü ayarlarında İzin Verilen İçerik bölümüne gidin ve Uygulamaları seçin. Daha sonra izin verilen maksimum yaş oranını seçebilirsiniz. Başka bir seçenek de iPad, Safari, Haritalar ve iPod gibi otomatik kurulumla gelen uygulamalar dışındaki tüm uygulamalara izin vermeme seçeneğidir.
» Uygulama içi satın alma işlemlerini engelle:
Uygulama içi satın alımlar genellikle oyunlarda gerçekleşir, ancak gençler aldıkları şeyleri gerçek para ile satın aldığının farkında olmayabilir. Uygulama içi satın alma işlemi yapmak için App Store hesabınızın şifresini girmeniz istenecektir, ancak daha eski bir işletim sisteminde (4.3 iOS güncellemesinden önce) satın alma işleminin şifrenizi yeniden girmeden gerçekleştirilebileceği 15 dakikalık bir süre olduğunu unutmayın. Uygulama içi satın alımları önlemek için ebeveyn denetimlerine gidip Uygulama İçi Alımlar için Kapalı’yı seçin.

  1. İnternette güvenle gezinin

Tüm tabletlerde olduğu gibi iPad’in de internet erişimi vardır ve kullanıcılar internette Safari aracılığıyla gezinebilir. Bazı ebeveynlerin bilgisayarlarda filtreleri kullanmayı tercih ettiği gibi, internet erişimini sınırlamak için iPad’de de birçok seçenek vardır. İnternet erişimini filtrelemek için herhangi farklı bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için evdeki internet sağlayıcınızla konuşabilirsiniz. 3G sözleşmesine kayıtlıysanız, filtreleme seçenekleriyle ilgili olarak mobil operatörünüzle konuşabilirsiniz İnternet erişimini filtrelemek için tasarlanmış bazı uygulamalar da vardır. Bununla birlikte, filtreleme her zaman % 100 etkili değildir ve ebeveynler / bakıcılar(sorumluluk sahibi olanlar) ve çocuklar arasındaki güvenli ve sorumlu internet kullanımıyla ilgili yapılması gereken konuşmaların yerini tutamaz ve bu açıdan bir şeyler ters giderse ne yapacağınızı bilmeniz önemlidir.
Aşağıdaki iPad işlevlerini devre dışı bırakmak için ebeveyn denetimi ayarları vardır:
» Safari: Çocuğunuzun çevrimiçi olmasını önlemek için Safari internet tarayıcısını (bir bilgisayardaki Internet Explorer veya Google Chrome gibi) devre dışı bırakabilirsiniz.
» Özel web sitelerini kısıtla: Çocuğunuzun çevrimiçi olarak ne yaptığı veya ne gördüğü hakkında daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, çocuğunuz için uygun olmayan bazı web sitelerini engelleyebilirsiniz. Kısıtlamalara gidin ve Web sitelerine tıklayın ve engellenecek yeni bir web sitesi eklemek istiyorsanız o web sitesinin adresini girmeniz yeterli olacaktır.

  1. Müzik, Film ve TV’ye erişimi anlayın

IPad’de, iTunes Store, müzik, film, TV programı ve müzik videolarını satın almanıza olanak tanır. Bunların bir kısmı çocuklar için uygun olmayabilir (ve maliyetler olabilir) bu yüzden bu konuda yardımcı olabilecek bazı ayarlar vardır (ancak bu ayarların yalnızca iTunes Store’daki içerik için geçerli olduğunu, diğer müzik, video vb. içeriklerin hala diğer çevrimiçi ortamlarda bulunduğunu unutmamanız gerekmektedir).

  1. Kişisel bilgilerinizi koruyun

Kullanıcıların çoğu, fotoğraf ve video da dahil olmak üzere, cihazlarında saklanan çok sayıda kişisel bilgiye sahiptir. Ayrıca, e-posta, sosyal ağ ve banka hesapları için otomatik girişler de kurabilirler.
»Bir şifre belirleyin: Bir şifre ayarlamak her zaman iyi bir fikirdir. Böylece herhangi bir kişi iPad’inizi çalarsa veya bulursa, iPadinizde saklamış olabileceğiniz kişisel bilgilere erişemez. Ayarlar’da Genel’i seçin. Ardından Şifre Kilidi’ni seçin. iPad’inizin kendisini kilitlemeden önce ne kadar beklemesi gerektiğini yine ayarlardan seçebilirsiniz. Verileri Sil’i seçerek iPad’inizin şifrenin on kez denenmesinden sonra tüm verileri silmesini sağlayabilirsiniz (çocuğunuzun arkadaşlarının bir şaka olarak şifrenizi 10 kere deneyerek bütün verilerinizin silinmesine neden olabileceğini de unutmayın!).
» Çocuğunuzun konumunu paylaşmasını engelleyin:
Konum hizmetleri, konumunuzu saptamak için haritalar ve sosyal ağlar gibi uygulamalara izin verir. Ebeveyn denetimlerine gidip Konum için Kapalıyı seçerek iPad’lerde Konum hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Yeni iPad’lerin daha özel ayarları bulunmaktadır. Örneğin, Facebook için konum hizmetlerini devre dışı bırakabilir, ancak konumunuzu Google Haritalar ‘da kullanabilmenizi sağlayabilir, böylece bulunduğunuz yeri belirtebilirsiniz. Farklı seçenekleri gözden geçirin ve çocuğunuza uygun olana karar verin. Daha sonra, Değişikliklere izin verme seçeneğini seçerek, seçtiğiniz uygulamaya özgü ayarları kilitleyebilir ve yeni uygulamaların konum hizmetlerini kullanmasını engelleyebilirsiniz.
IPod Touch için en önemli ipuçları
Bu kılavuz çocuğunuzun iPod Touch’ını güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanmasına destek olmanıza yardımcı olacak özel ipuçları sağlar. Güvenli kullanımla ilgili genel tavsiyeler için ebeveynler için tabletler hakkındaki rehberini okuyun.

  1. Güvenli bir şekilde iletişim kurun

Telefonla aynı şekilde mesajlaşmaya ve arama yapmaya izin vermese de bu cihaz çok çeşitli iletişim kanallarını (anlık mesajlaşma uygulamaları, sosyal ağlar, görüntülü aramalar, oyunlardaki diğer oyuncularla sohbet etme ve e-posta gönderme) erişimi sağlar. Çocuğunuzla iPod Touch ‘ı iletişim kurmak için nasıl kullandıklarını konuşun. Çocuğunuzu, cihazlarını kullanırken ne söyledikleri, gönderdikleri veya postaladıkları hakkında düşünmeye teşvik edin; gönderildikten sonra artık gönderilen veya yapılan şeylerin onların kontrolünde olmadığının farkına varmalarını sağlayın. İnternet, bir tablet veya bilgisayardan erişilse de aynıdır – dolayısıyla internet güvenliği kuralları bilgisayar için olduğu kadar iPod Touchlar için de geçerlidir.
Bazı iletişim uygulamalarını engellemek için araçlar vardır. Örneğin, aşağıdaki işlevleri devre dışı bırakmak için iPod Touch ‘da ebeveyn denetim ayarları mevcuttur:
» FaceTime: görüntülü görüşme uygulaması
» Ping: anlık mesajlaşma uygulaması
» Çok oyunculu oyunlar: Note (Game Center’ı mı kullanayım Oyun Merkezini mi bilemedim)Yeni iPad’lerde Game Center uygulamasında, dünyanın dört bir yanından arkadaşlarınızla ve dolayısıyla yabancılarla oyun oynayabilirsiniz. Kullanıcılara takma adlarını (nick names) veya e-posta adreslerini kullanarak bir arkadaşlık isteği göndererek oyuna davet edebilirsiniz, daha sonra eklediğiniz insanlar Game Center uygulamasındaki Arkadaşlar Listesi’nde belirecektir. Çok Oyunculu Oyunları ve Arkadaş Eklemeyi önlemek için yine Ayarları kullanmanız gerekmektedir. Ebeveyn Kontrolü ayarlarını bulun ve Oyun Merkezi bölümündeki Çoklu Oyunculu Oyunlar ve Arkadaş Ekleme özellikleri için Kapalıyı seçin. Çocuğunuzun iletişim kurmak için kullandığı diğer uygulamaları yönetmek için, çocuğunuzun uygulamaları nasıl kullanacağını veya çocuğunuzun yeni uygulamalar indirmesini nasıl önleyebileceğinizi öğrenebileceğiniz bir sonraki bölümümüzü okuyun.

  1. Uygulamaları düşünün

iPod Touch Uygulama Mağazalarına (Appstore ve iTunes) aşina olun, böylece uygulamaların neye benzediğini ve hangi uygulamaların olduğunu öğrenin. ‘Eğitim’ için App Store’da bölümler mevcuttur ve ‘Oyunlar’ bölümü altında bir Aile sembolü vardır. Ebeveyn denetimlerini arttıran veya yaşa uygun olmayan materyalleri temizlemede yardımcı olan uygulamalar da vardır. Her uygulamanın bir yaş derecelendirmesi ve müşteri yorumları vardır. Uygulama yaş derecelendirmelerinin uygulama geliştiricisi tarafından sağlandığını hatırlamakta fayda var; bu nedenle, söz konusu puanlar, filmler için olan BBFC derecelendirmeleri veya oyunların PEGI derecelendirmesi gibi standart puanlara eşdeğer olmayabilir. Çocuğunuzla beraber hangi uygulamaların indirilip kullanılmaya uygun olduğuna karar vermeniz önemlidir.
iPod Touchlar size yardımcı olabilecek ebeveyn denetimlerine sahiptir:
» Çocuğunuzun yalnızca yaşına uygun uygulamaları indirebildiğinden emin olun:
Yaş derecelendirmesine dayalı erişim izinlerini çocuğunuzun yaşına uygun uygulamalara erişebilmesi için ayarlayabilirsiniz. Ebeveyn kontrolü ayarlarında İzin Verilen İçerik bölümüne gidin ve Uygulamaları seçin. Daha sonra izin verilen maksimum yaş oranını seçebilirsiniz. Başka bir seçenek de iPod Touch, Safari, Haritalar ve iPod gibi otomatik kurulumla gelen uygulamalar dışındaki tüm uygulamalara izin vermeme seçeneğidir.
» Uygulama içi satın alma işlemlerini engelle:
Uygulama içi satın alımlar genellikle oyunlarda gerçekleşir, ancak gençler aldıkları şeyleri gerçek para ile satın aldığının farkında olmayabilir. Uygulama içi satın alma işlemi yapmak için App Store hesabınızın şifresini girmeniz istenecektir, ancak daha eski bir işletim sisteminde (4.3 iOS güncellemesinden önce) satın alma işleminin şifrenizi yeniden girmeden gerçekleştirilebileceği 15 dakikalık bir süre olduğunu unutmayın. Uygulama içi satın alımları önlemek için ebeveyn denetimlerine gidip Uygulama İçi Alımlar için Kapalı’yı seçin.

  1. İnternette güvenle gezinin

Tüm tabletlerde olduğu gibi iPod Touch’ın de internet erişimi vardır ve kullanıcılar internette Safari aracılığıyla gezinebilir. Bazı ebeveynlerin bilgisayarlarda filtreleri kullanmayı tercih ettiği gibi, internet erişimini sınırlamak için iPod Touchda da birçok seçenek vardır. İnternet erişimini filtrelemek için herhangi farklı bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için evdeki internet sağlayıcınızla konuşabilirsiniz. 3G sözleşmesine kayıtlıysanız, filtreleme seçenekleriyle ilgili olarak mobil operatörünüzle konuşabilirsiniz İnternet erişimini filtrelemek için tasarlanmış bazı uygulamalar da vardır. Bununla birlikte, filtreleme her zaman % 100 etkili değildir ve ebeveynler / bakıcılar(sorumluluk sahibi olanlar) ve çocuklar arasındaki güvenli ve sorumlu internet kullanımıyla ilgili yapılması gereken konuşmaların yerini tutamaz ve bu açıdan bir şeyler ters giderse ne yapacağınızı bilmeniz önemlidir.
Aşağıdaki iPod Touch işlevlerini devre dışı bırakmak için ebeveyn denetimi ayarları vardır:
» Safari: Çocuğunuzun çevrimiçi olmasını önlemek için Safari internet tarayıcısını (bir bilgisayardaki Internet Explorer veya Google Chrome gibi) devre dışı bırakabilirsiniz.
» Özel web sitelerini kısıtla:Çocuğunuzun çevrimiçi olarak ne yaptığı veya ne gördüğü hakkında daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, çocuğunuz için uygun olmayan bazı web sitelerini engelleyebilirsiniz. Kısıtlamalara gidin ve Web sitelerine tıklayın ve engellenecek yeni bir web sitesi eklemek istiyorsanız o web sitesinin adresini girmeniz yeterli olacaktır.

  1. Müzik, Film ve TV’ye erişimi anlayın

iPod Touch’da, iTunes Store,  müzik, film, TV programı ve müzik videolarını satın almanıza olanak tanır. Bunların bir kısmı çocuklar için uygun olmayabilir (ve maliyetler olabilir) bu yüzden bu konuda yardımcı olabilecek bazı ayarlar vardır (ancak bu ayarların yalnızca iTunes Store’daki içerik için geçerli olduğunu, diğer müzik, video vb. içeriklerin hala diğer çevrimiçi ortamlarda bulunduğunu unutmamanız gerekmektedir).

5.Kişisel bilgilerinizi koruyun

Kullanıcıların çoğu, fotoğraf ve video da dahil olmak üzere, cihazlarında saklanan çok sayıda kişisel bilgiye sahiptir. Ayrıca, e-posta, sosyal ağ ve banka hesapları için otomatik girişler de kurabilirler.
»Bir şifre belirleyin: Bir şifre ayarlamak her zaman iyi bir fikirdir. Böylece herhangi bir kişi iPod Touch’ınızı çalarsa veya bulursa,iPod Touch’ınızda saklamış olabileceğiniz kişisel bilgilere erişemez. Ayarlar’da Genel’i seçin. Ardından Şifre Kilidi’ni seçin. iPod Touch’ınızın kendisini kilitlemeden önce ne kadar beklemesi gerektiğini yine ayarlardan seçebilirsiniz. Verileri Sil’i seçerek iPod Touch’ınızın şifrenin on kez denenmesinden sonra tüm verileri silmesini sağlayabilirsiniz ( çocuğunuzun arkadaşlarının bir şaka olarak şifrenizi 10 kere deneyerek bütün verilerinizin silinmesine neden olabileceğini de unutmayın!).
» Çocuğunuzun konumunu paylaşmasını engelleyin:
Konum hizmetleri, konumunuzu saptamak için haritalar ve sosyal ağlar gibi uygulamalara izin verir. Ebeveyn denetimlerine gidip Konum için Kapalı’yı seçerek iPod Touchlarda Konum hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Yeni iPod Touch’ların daha özel ayarları bulunmaktadır. Örneğin, Facebook için konum hizmetlerini devre dışı bırakabilir, ancak konumunuzu Google Haritalar’da kullanabilmenizi sağlayabilir, böylece bulunduğunuz yeri belirtebilirsiniz. Farklı seçenekleri gözden geçirin ve çocuğunuza uygun olana karar verin. Daha sonra, Değişikliklere izin verme seçeneğini seçerek, seçtiğiniz uygulamaya özgü ayarları kilitleyebilir ve yeni uygulamaların konum hizmetlerini kullanmasını engelleyebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için
IPod Touchtaki uygulamalar hakkında bilgi edinin:
https://www.apple.com/tr/ipod-touch/
Apple’ın iPod Touch’ın ebeveyn kısıtlamaları hakkındaki tavsiyelerini okuyun:
https://support.apple.com/tr-tr/HT201304

Akıllı Televizyon

Akıllı veya bağlantılı televizyonlar, entegre internet yeteneklerine sahip televizyonlardır. Akıllı Televizyonlar internete girebilmenin ve normal olarak televizyon seyredebilmenizin yanı sıra internetten bir şeyler seyredilmenize de olanak sağlar. Eğer bir televizyon internete bağlanabiliyorsa, TV’nize, Netflix’e, Youtube’a erişebilirsiniz ve bu gibi kaynaklardan bir şeyler izleyebilirsiniz. Günümüzde, mağazalardaki televizyonların çoğu akıllı televizyonlardır. Ebeveynler için üç adım:

  1. Evinizdeki internet için: Tüm ev internet sağlayıcıları, çocuğunuzun web’e göz atarken uygunsuz bir şeyle karşılaşma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek ücretsiz ebeveyn denetimleri araçları sunar.

 

  1. Çocuğunuzun akıllı TV’nizde arama yapabileceği içerik türü konusunda endişeleniyorsanız, Wi-Fi yönlendiricinizde ebeveyn denetimleri varsa, bu ebeveyn denetimlerini kullanarak akıllı televizyonunuzdaki aramaları da denetleyebilirsiniz. İstediğiniz tüm TV uygulamalarınızda: Çocuklarınızı uygunsuz bulduğunuz bazı TV programlarından uzak tutmak istiyorsanız, belirli uygulamaların veya programların ebeveyn kontrollerini kullanarak ve bir pin kodu veya şifre belirleyerek çocuklarınızın uygunsuz içerik izlemediğinden emin olabilirsiniz.

 

  1. Daha hızlı akış için TV’nizin yönlendiricinizden çok uzakta olmadığından emin olun.

Sosya Medya - Güvenlik Rehberi

Instagram Güvenlik

Instagram, gençler arasında popüler bir fotoğraf ve video paylaşım uygulamasıdır. 13 yaş ve üzeri olan herkes, bir e-posta adresi yoluyla bir kullanıcı adı seçerek bir Instagram hesabı oluşturabilir. Instagram’daki kullanıcılar, fotoğraflar ve videolar üzerindeki yorumlar, alt yazılar ve hashtaglar aracılığıyla birbirleriyle bağlantı kurabilir.Aşağıdaki adresten instagramda güvenlikle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz: https://help.instagram.com/285881641526716 Instagram’ın ebeveynler için de güvenlik tavsiyesi sitesi mevcut. Bu site Instagram’ın nasıl çalıştığını ve ne olduğunu açıklar. Aynı zamanda kilit güvenlik önerileri de sunmaktadır. Aşağıdaki adresten siteye ulaşabilirsiniz: https://help.instagram.com/154475974694511

Güvenlik Araçları

Engelleme: Engelleme özelliği kullanıldığında, engellenen kişi, sizin gönderilerinizi göremez ve Instagram hesabınızı aratamaz.
https://help.instagram.com/454180787965921?helpref=search&sr=1&query=engelleme
Bir Gönderiyi Şikayet Etme: Uygunsuz yayınları, yorumları veya kişileri, uygulamadaki yerleşik şikayet özelliklerini kullanarak bildirebilirsiniz.
https://help.instagram.com/search/?query=%C5%9Fikayet
Yorumları Silme veya Rapor Etme: Bir yorumu silerken hızlıca sola kaydırarak bir spam veya istismar olarak işaretleyebilirsiniz.
https://help.instagram.com/198034803689028?helpref=search&sr=6&query=%C5%9Fikayet
Gizlilik Ayarları: Hesabınızı gizli yapmak için gizlilik ayarlarınızı kullanabilirsiniz. Bu, fotoğraflarınızı, videolarınızı, takipçilerinizi veya takip ettiğiniz hesapları görmek isteyen herkesin size bir takip isteği göndermesi gerektiği anlamına gelir.
https://help.instagram.com/219907744847961?helpref=search&sr=1&query=gizlilik
Konum ayarları: Kullanıcılar, her bir gönderide istekleri doğrultusunda konum bilgisi paylaşıp paylaşmamayı seçebilir ve konum bilgisi daha sonraki bir tarihte tekrardan düzenlenebilir
https://help.instagram.com/171821142968851?helpref=search&sr=3&query=konum

Hesabının gizli mi yoksa genel mi olduğunu biliyor musun?

Instagram uygulamasında gönderilerinizi gizli olarak ayarlamak için:

  1. Profilinize gidin
  2. Ayarlara dokunun
  3. Gizli Hesap ayarını açın

https://help.instagram.com/196883487377501/?helpref=hc_fnav&bc[0]=368390626577968&bc[1]=1757120787856285

Yorumları nasıl sileceğini biliyor musun?

Bir yorumu silmek için:

  1. Fotoğrafın altındaki  simgesine veya herhangi bir yoruma dokunun
  2. Parmağınızı silmek istediğiniz yorumun üzerinde sola doğru kaydırın
  3.  simgesine dokunun

https://help.instagram.com/289098941190483?helpref=search&sr=4&query=silmek

Hesabını nasıl sileceğini biliyor musun?

Hesabınızı kalıcı olarak silmek için:

  1. Hesabını Sil sayfasına Instagram internet sitesine giriş yapmadıysanız, öncelikle giriş yapmanız istenir. Hesabınızı Instagram uygulamasının içinden silemezsiniz.
  2. Hesabını neden siliyorsun? sorusunun yanındaki açılır menüden bir seçim yapın ve şifrenizi tekrar girin. Hesabınızı kalıcı olarak silme seçeneği, sadece menüden bir sebep seçtiğinizde görünür.
  3. Hesabımı kalıcı olarak sil‘e tıklayın veya dokunun.

    https://help.instagram.com/139886812848894?helpref=search&sr=9&query=silmek

Sadece seçtiğin bir takipçi grubuyla nasıl paylaşım yapabileceğini biliyor musun?

Instagram Direct, belirli bir gruba bir fotoğraf veya video göndermenize izin verir. Gönderiler anasayfa, arama veya profilinizde görünmez. Gönderilen gönderiler Instagram Direct ile Instagram üzerinden diğer sitelerle paylaşılamaz. Örneğin, Facebook veya Twitter gibi. Ayrıca, böyle gönderilere kullanıcıları etiketleyemez veya hashtag’leri kullanamazsınız.   Instagram Direct ile fotoğraf / video göndermek için: Yeni bir fotoğraf / video çekin veya fotoğraf makinesi rulonuzdan bir tane yükleyin. İsteğe bağlı efektler, filtreler ve bir başlık ekleyin. Instagram Direct’i kullanırken bazı özelliklerin yeşil renkte göründüğünü görürsünüz Göndermek istediğiniz kişilerin adlarına dokunun (en fazla 15 kişi). Gönder’e dokunun.

Birini nasıl engelleyeceğini biliyor musun?

Birisini engellediğinizde profilinizi veya gönderilerinizi göremezler. Birisini engellemek veya engelini kaldırmak için: Takipçiler listenizde aratarak kişinin profiline gidin veya adını veya kullanıcı adını aratarak profili bulun.Engellemek istediğiniz kişinin profiline girmek için kullanıcı adına dokunun ve sonra sağ üst köşedeki (şekil) ine dokunun.Kullanıcıyı Engelle’ye dokunun.Bir kişinin engelini kaldırmak için yukarıdaki adımları izleyin ve ardından engeli kaldır öğesine dokunun.  

Facebook'ta Güvenlik

Facebook, bir milyardan fazla kullanıcıyla küresel olarak popüler bir sosyal ağdır. Endişelerinizle nasıl başa çıkılacağı ve gizliliğinizin nasıl korunacağı konusunda tavsiyeler de dahil bir dizi güvenlik özellikleri ve tavsiyesine sahiptir. Facebook Güvenlik Merkezi, gençler, aileler ve öğretmenler için çeşitli tavsiyelerde bulunur: www.facebook.com/safety

Zorbalığı Önleme Merkezi de birçok tavsiyeye ve kaynağa yer verir: www.facebook.com/safety/bullying

Facebook'ta güvenlik araçları

Facebook’un Raporlama, Engelleme ve Gizlilik Ayarları gibi birtakım güvenlik araçları bulunmaktadır  ve bunlar www.facebook.com/safety/tools adresinde açıklanmaktadır.   Raporlama: Facebook’ta nasıl raporlama yapabileceğinizi www.facebook.com/report adresinden öğrenebilirsiniz. Facebook’a yaptığınız raporların durumunu https://www.facebook.com/help/688521894518136 adresinden takip edebilirsiniz   Özel rapor formları:   Bir şey bildirmek istiyorum, ancak bir Facebook hesabım yok: https://www.facebook.com/help/1723400564614772/?helpref=hc_fnav   Sanırım hesabım saldırıya uğradı:   https://www.facebook.com/help/1216349518398524/?helpref=hc_fnav   Birisi çocuğumun resimlerini iznim olmadan yayınladı:   https://www.facebook.com/help/1561472897490627/?helpref=hc_fnav   13 yaşından küçük ve Facebook kullanan bir çocuğu rapor etmek istiyorum:   https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922

Facebook'ta gizlilik

Profilinizi kimlerin görebileceğini yönetmenize yardımcı olacak çeşitli araçlar vardır:
Temel gizlilik ayarları ve araçları: https://www.facebook.com/help/213802165366955?helpref=popular_topics  
Reşit olmayanların gizlilik koşulları hakkında daha fazla bilgi edinin: https://www.facebook.com/help/187948218057965?helpref=search&sr=4&query=re%C5%9Fit
Grafik Arama gizliliği hakkında bilgi edinin
Diğer yararlı araçlar
Engelleme: birinin size ulaşmasını veya profilinizin içeriğini görmesini engeller: https://www.facebook.com/help/1000976436606344?helpref=hc_global_nav
Etkinlik Günlüğü: Facebook etkinliğinizin tümünün bir kaydı niteliğindedir.
Sosyal raporlama: Facebook’un kayıt ve koşullarını bozan aktivitelerle kullanıcıların başa çıkmasına yardımcı olur.
Görünüm Farklı: Zaman Tünelinizin diğer kullanıcılara nasıl göründüğünü gösterir.
Zaman tüneli incelemesi: Zaman Tünelinizde görünmeden önce etiketlendiğiniz fotoğrafları veya gönderileri inceleyin:
https://www.facebook.com/help/search/?query=zaman%20t%C3%BCneli
Uygulama gizliliği: Facebook’da üçüncü taraf uygulamaları ile paylaştıklarınızı kontrol edin.
Etiket incelemesi: Kullanıcıların gönderilerine eklediği etiketleri incelemenizi sağlar
https://www.facebook.com/help/search/?query=etiket%20
Yaş gereksinimi
13 +
Facebook’a kaydolmak için, en az 13 yaşında olmalısın.

Youtube Güvenlik

YouTube, Google’ın sahip olduğu bir video paylaşım web sitesidir. Raporlama araçları ve Güvenlik Modunda uygunsuz içeriğe erişimi kısıtlama gibi bir dizi güvenlik özelliği vardır.

Youtube'ta güvenlik araçları

Youtube bir dizi yararlı güvenlik arcına sahiptir.
İçerik işaretleme: Topluluk kurallarını çiğneyen içerikleri rapor edin Kısıtlı mod: Yaşa uygun olmayan içeriğin engellenmesi
https://support.google.com/youtube/answer/174084?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=tr
Video gizlilik ayarları: videoları herkese açık, liste dışı veya özel yapabilir
https://support.google.com/youtube/answer/157177?hl=tr&co=GENIE.Platform=Desktop
Engelleme: Birinin videolarınıza yorum yazmasını veya size mesaj gönderilmesini önleme
https://support.google.com/youtube/answer/6401264?hl=tr&co=GENIE.Platform=Desktop
Yorum denetleme: videolarınıza kimlerin yorum gönderebileceğini kontrol altında tutun
https://support.google.com/youtube/answer/111870?hl=tr
Bir gizlilik şikayetinde bulunun: Fotoğrafınızı, tam adınızı veya kişisel bilgilerinizi içeren videoların kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
https://support.google.com/youtube/answer/2801895?hl=tr
Yaş gereksinimi
 
13 +
Bir YouTube hesabı oluşturmak için en az 13 yaşında olmanız gerekir.  
Bir hesap oluşturmadan videoları izlemek mümkündür, ancak kendi videolarınızı yükleyemezsiniz.
Güvenlik tavsiyesi
 
YouTube’da, bir Politika ve Güvenlik Merkezi bulunmaktadır:

https://www.youtube.com/intl/tr/yt/about/policies/#community-guideline

Whatsapp Güvenlik

WhatsApp, kullanıcıların İnternet bağlantısı kullanarak mesaj, resim ve videoları mevcut telefon rehberlerine gönderip almalarını sağlayan ücretsiz bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp kullanıcıları, aynı anda grup oluşturabilir ve çok sayıda arkadaşına mesaj gönderebilir

Whatsapp güvenlik araçları

Gizlilik ayarları:Normalde birinin telefon numarasını biliyorsanız, WhatsApp uygulamasını kullanıp kullanmadıklarını görmek kolay olabilir. Profil resminizi ve durumunuzu kimlerin görebileceğini kontrol etmek için veya en son çevrimiçi olduğunuz bilgisini kimlerin görebileceğini ayarlamak için gizlilik ayarlarına girip ‘herkes’ profil resminizi görebilir, yalnızca kişilerim veya hiç kimse olarak değiştirebilirsiniz.
 
Engelleme: Belirli kişilerin WhatsApp’da sizinle etkileşim kurmasını engelleyebilirsiniz. Birini engellediyseniz, engellenen kişi artık size bir mesaj gönderemez, ancak engellenen kişinin profilinizi de görmemesini istiyorsanız telefon defterinizden o kişiyi silmeniz gerekir. Her telefon farklı olduğu için WhatsApp’daki kişileri farklı telefon ağlarında nasıl engelleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
 
Raporlama:İçeriğinizi WhatsApp’a bildirebilirsiniz, ancak güvenliğinizin ya da başkalarının güvenliğinin tehlikede olduğuna inanıyorsanız yasal yollara başvurmak daha iyi sonuçlar verebilir. Soruna neden olan metin / resim / videonun ekran görüntüsünü almak ve iletiyi WhatsApp’a göndermek önem teşkil etmektedir çünkü kullanıcı görüntüyü whatsapp’e iletmezse, whatsapp iletiyi başka türlü göremeyecektir.
  Spam:Bilinmeyen bir numaradan bir mesaj alındığında derhal bu kişiyi bilip bilmediğiniz veya spam olarak bildirmek isteyip istemediğiniz sorulur.
Yaş gereksinimi 13 + Bu servise kaydolabilmek için en az 13 yaşında olmalısınız.  
  Güvenlik tavsiyesi WhatsApp’da SSS sayfasından güvenlik bilgilerine ulaşabilirsiniz.
https://faq.whatsapp.com/en/general/21197244?lang=tr

Sıkça Sorulan Sorular - Güvenlik Rehberi

Akıllı telefonlarında internete erişirken nasıl çocuğumun güvenli kalmasını sağlayabilirim?

Akıllı telefonlar, küçük çocukların kullanması için kolay olabilir, ancak bu, bunları kullanmaya hazır oldukları anlamına gelmez. Çocukların, özellikle de küçük çocukların, yaşlarına uygun olmayan materyallerle karşılaşmaları halinde üzülecekleri ve üzecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ebeveyn kontrolleri gerçek bir yardım olabilir ve özellikle küçük çocuklar için önemli olabilir. Daha yaşlı gençler için de bir yardım olabilir, ancak örneğin YouTube’a erişimi engellemek yerine, uygunsuz içerikler paylaşmak ve izlemek için akran baskısıyla uğraşmaktan konuşmak daha uygun olabilir.
Akıllı telefonlarda internet özelliğini sınırlamaya yardımcı olacak çeşitli seçenekler var, bu yüzden aileniz için neyin yararlı olacağını düşünmeye değer. Ancak, filtrelenmenin yalnızca çözümün bir parçası olduğunu unutmayın ve çocuğunuzla internette nasıl kullandıklarını öğrenmek ve ne yapacağını bilmelerini sağlamak ve herhangi bir zorluğa maruz kaldıklarında size dönmeleri önemlidir.
1-)Ne zaman ve dışarıda olduklarında, akıllı telefon kullanıcıları, mobil sözleşmelerinde veri ödeneği tarafından sağlanan 3G bağlantısı ile internete erişir. Tüm mobil şebeke sağlayıcıları ebeveyn kontrolleri sağlar. Filtreleme seçenekleriyle ilgili bilgi almak için servis sağlayıcınıza başvurun: Turkcell, Vodafone, TürkTelekom
2-)Mağazalar, kafeler ve internete giderek daha fazla erişim sunan restaurant ile dışarıda ve dışarıda halka açık wifi bağlantısı yapmak da mümkündür. İçeriğin filtrelenmiş olduğu anlamına gelen ‘’Güvenli İnternet’’ sembolüne dikkat edin.
3-) Akıllı telefon kullanıcıları evde olduğunda, genellikle kendi kablosuz internetlerine bağlanırlar (3G veri payını kullanarak tasarruf etmek için). Bu, mobil sağlayıcınızla kurulan filtreleme seçeneklerinin çalışmadığı anlamına gelir.
Tüm büyük internet sağlayıcıları, evdeki internete bağlı tüm cihazlarda çalışan ücretsiz filtreleme araçları sunar. TürkTelekom, Turkcell Superonline, Millenicom Doping, Vodafone, D-Smart, Uydunet, TurkNet

4-)Bazı uygulamalar yaşa uygun olmayan içeriğin filtrelenmesine yardımcı olabilir veya bazı akıllı telefon işlevlerinin kısıtlanmasına yardımcı olabilir, bu nedenle uygulama mağazasında bir göz atın.

Bir Akıllı Telefon Almadan Önce Mağazada ne Sormalıyım?

Çocuğunuz için bir akıllı telefon almayı düşünüyorsanız, Dükkanda sorulacak soruları yazdırıp neden bu önemli soruları dükkanda sormuyorsunuz? Cep telefonu almak mı? Dükkanda sorulacak sorular İnternet girişi
• Bu telefonun internet erişimi var mı?
• Çocuklar için zararlı olabilecek internet içeriğini filtrelemek mümkün mü?
• Çocuğumun internette gezinmesini önlemek için internet tarayıcısını devre dışı bırakmak mümkün mü?
• Çocuğum internetten eve erişirse, filtrelemenin hala yerinde olduğundan nasıl emin olabilirim?
• Bu akıllı telefon, film ve TV izlemek veya müzik dinlemek için nasıl kullanılabilir? İçeriğe erişimleri yaş puanlarına göre kısıtlayabilir miyim?
İletişim
• Görüntülü görüşmeyi engellemek için herhangi bir ayar var mı?
• Çok oyunculu oyun oynamayı engelleyecek herhangi bir ayar var mı?
• İstenmeyen veya küfürlü çağrıları veya mesajları nasıl bildirebilirim?
Uygulamalar
• Çocuğumun yaşına uygun olmayan uygulamaları indirmesini engelleyebilir miyim?
• Bir uygulamayı nasıl bildirebilirim?
• Çocuğumu korumaya yardımcı olabilecek uygulamalar var mı?
Kişisel bilgilerin korunması
• Kullanılmadığında telefonu kilitlemek için nasıl bir PIN ayarlayabilirsiniz?
• Bu telefonda herhangi bir yer hizmeti var mı? Çocuğumun konumlarını paylaşmasını önlemek için herhangi bir ayar var mı?
Maliyetler
• Çocuğum akıllı telefonlarını kullanarak nasıl fatura çalıştırabilir? Ebeveyn denetimleri veya harcamaları kısıtlama yolları var mı?
• Çocuğum uygulamalara veya uygulama içi içeriğe nasıl para harcadı? Ebeveyn denetimleri veya harcamaları kısıtlama yolları var mı?

Çocuğum uygunsuz bir şey görmüşse ne yapmalıyım?

Çocuğunuz, gördükleri bir şeyi anlatırsa aşırı tepki göstermeyin. Şok ve kızgın hissedebilirsiniz, ancak sakince onunla konuşarak çocuğunuz size tekrar dönebileceğini bilir. Eğer böyle çocuk istismarı görüntüleri olarak, yasa dışı içerik rastlarsa, Polis 155 veya ALO 183 e şikayet edebilirsiniz.

İstenmeyen iletişim hakkında ne yapmalıyım? Çocuğumun güvende kalmak için bilmesi gerekenler neler?

Çocuğunuzun güvenle iletişim kurmasına yardımcı olun! Akıllı telefonların etkileşiminden dolayı, çocuğunuzu güvenli bir şekilde çevrimiçi tutma konusunda verdiğiniz aynı tavsiye de geçerlidir. Çocuğunuza, telefon numarası, okul ya da adres gibi kişisel bilgileri vermeme ya da gerçek hayatta bilmedikleri biriyle tanışmanın önemi hakkında konuşun. Çocuğunuzu, rahatsız edici veya üzücü bir şey olup olmadığını söylemesi için teşvik edin. Çocuklarınızın cep telefonu numaralarını Facebook profillerinde paylaşıp paylaşmadıkları konusunda konuşun. Bu, profillerinin yalnızca özel olarak “arkadaşlar” olarak ayarlanmış olsa bile önerilmez. Karşılıksız iletişimin nasıl bildirileceğini ve engelleme ve gizlilik ayarları gibi güvenlik araçlarından nasıl yararlanacağını bilmelerini sağlayın İstenmeyen kişilerle ilgili ne yapılmalı? Birçok genç internet ve cep telefonlarını hayatlarının olumlu ve ayrılmaz bir parçası olarak görse de, cep telefonları siber zorbalık vakalarında kullanılabilir. Siber zorbalık sorunu için tek bir çözüm yoktur, ancak siber zorbalığı önlemeye yardımcı olmak ve çocuğunuzu siber zorbalıkla karşı karşıya kalıyorsa desteklemek için atabileceğiniz adımlar vardır. E-güvenlik sayfamızı inceleyebilirsiniz. Çocuğunuzun Facebook, BBM veya kullandığı diğer iletişim kanallarındaki kişileri nasıl engelleyeceğini bilmesini sağlayın ve kullandıkları herhangi bir hizmete nasıl rapor yazılacağını bilir. Cep telefonu operatörünüzden istenmeyen veya kötüye kullanımlı çağrıları veya mesajları nasıl rapor edip engelleyebileceğinizi sorun.

Çocuğum için Uygulamaların Uygun Olduğunu Nasıl Bilebilirim?

Uygulamalar akıllı telefonda veya çevrim içi olarak bir uygulama mağazasından indirilebilir. Bazı uygulamalar paraya mal olduğundan ve diğerleri çocuğunuza uygun olmadığını düşündüğünüz içerikler içerebileceğinden, kayıt olmak için ayrıntılarınızı kullanabilir ve ardından hangi uygulamaların indirileceğine karar verebilirsiniz. Yaşlandıkça, kullandıkları uygulamalar hakkında kendileriyle konuşmayı tercih edebilir, ancak uygulamaların kendileri indirilme sorumluluğunu size verebilirsiniz. Çevrim içi uygulama web sitelerini tanıyın, böylece hangi uygulamaların orada olduğunu biliyorsunuzdur ve belki de çocuğunuza bazı eğlenceli uygulamalar önerebilirsiniz! Ebeveynler için uygun olmayan yaş içeriklerinin filtrelenmesine yardımcı olabilecek veya cihazın bazı işlevlerini kısıtlamaya yardımcı olabilecek araçlar da vardır. Mevcut olduğunda, uygulamalardaki yaş puanlarını kontrol etmeye değer. Ancak, uygulama geliştiricilerinin bu yaş derecelendirmelerini sağladığını ve genellikle bağımsız olarak derecelendirilmediklerini bilmelisiniz. Ayrıca, uygulama yorumlarını çevrim içi olarak da inceleyebilirsiniz. Örneğin,  Common Sense Media, hangi içeriğin hangi yaşlar için uygun olduğunu belirlemek için geliştirme ölçütlerine dayanarak, birçok uygulama için yaş derecelendirmeleri ve incelemeler sağlar. Uygulamaların virüs içermesi ve bazı akıllı telefonların kötü amaçlı uygulamalara daha yatkın olması mümkündür. Akıllı telefonlar bir işletim sistemi üzerinde çalışır (bir bilgisayar gibi), üç ana model Google Android, Apple iOS ve BlackBerry’dir. Apple, mağazalarına giden her uygulamayı onaylar (iPhone’lar, iPad’ler ve iPod’lar için), dolayısıyla bir dereceye kadar kalite kontrolü vardır. Android ve BlackBerry telefonları, geliştiricilerin herhangi bir uygulama üretmesine ve yüklemesine izin veren yazılımı kullanmaktadır. Diğer kullanıcıların bu sorunla karşılaşmadığından emin olmak için ilgili uygulama mağazasındaki uygulamanın yorumlarını okumak her zaman yararlı olur.

Çocuğumun telefonlarında saklamış olabileceği kişisel bilgileri korumaya nasıl yardımcı olabilirim?

Fotoğraflar, videolar, e-posta ve Facebook girişleri gibi birçok kişisel bilgi akıllı telefonlarda saklanabilir. Bazı kişiler banka bilgilerini, kullanıcı adlarını ve şifrelerini de depolar. Cihazınızı güvenli hale getirmek için bir şifre veya PIN kullanmak, bu bilgilerin tümünü güvenli bir şekilde saklamanın harika bir yoludur. Gençler, arkadaşlarının sosyal ağ sitelerine giriş yapmasını önlemek ve kendi sayfalarını değiştirerek sık sık “uydurma” olarak adlandırılan akıllı telefonlarını kilitlemek için bir PIN’e sahip olmalarını yararlı bulabilir. PIN’inizi bir diş fırçası gibi kullanmayı unutmayın ve paylaşmayın!

Çocuğum, akıllı telefonlarındaki konumlarını nasıl paylaşabilir? Güvende kalmalarına yardımcı olmak için bilmem gerekenler nelerdir?

Konum hizmetleri, harita ve sosyal ağlar gibi uygulamaların konumunuzu belirlemesini sağlar. Evinizin yolunda gezinmek için bir harita üzerinde nerede olduğunuzu bilmek yararlı olsa da bu bilgileri diğer insanlarla paylaşırken dikkatli olmanız önemlidir. Örneğin, Facebook kullanıcıların durumlarını kendi konumlarıyla güncellemelerine olanak tanır. Bu durum, daha genç kullanıcılar için kapatılmış olsa da birçok gencin doğru yaşta kaydolmadığını ve bu yüzden yerlerini açıklamamayı seçmemesi gerektiğini belirtmek gerekir. Ayrıca, FourSquare, Google Latitude veya Gowalla gibi uygulamalar konum paylaşmak için bir akıllı telefonun GPS özelliğini kullanır.

Çocuğumun akıllı telefonlarını sorumlu bir şekilde kullanmasına nasıl yardımcı olabilirim?

Gençler, arkadaşlarının fotoğraflarını ve videolarını ve aldıkları şeyleri çekmekten keyif alır. Akıllı telefonların yerleşik kameraları var, bu yüzden gençlerin bu işlevi olumlu ve mantıklı bir şekilde kullanmaları önemlidir. Çocuklarınızı resimlerini bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlanmadan önce arkadaşlarının iznini istemeye teşvik etmelisiniz. Onlara, başkalarını üzen fotoğraf veya video çekmenin bir zorbalık şekli olduğunu hatırlatın. Çocuğunuza bir görüntü gönderirse çevrim içi paylaşılabileceğini hatırlatın; eğer bir ebeveyn, büyük baba veya öğretmen imajını görmek istemezlerse, göndermemeliler. Bazı gençler kendilerine ait uygunsuz fotoğraflar gönderirler (ki bunlar genellikle seks denir) ve bu fotoğrafların çevrim içi olarak yayınlandığı veya bir okula gönderildiği durumlar olmuştur. Cinsel ilişki hakkında daha fazla bilgi ve öneri için bkz. Kız Başına cinsel istismar kılavuzu

Çocuğumun akıllı telefonda çok fazla zaman harcadığını düşünürsem ne yapmalıyım?

Gençler sık ​​sık arkadaşlıklarını sürdürmek için düzenli olarak iletişim kurmaya ihtiyaç duyduklarını hissederler ve arkadaşlarının, oyunlarının, müziğinin ve filmlerinin parmak uçlarında 24 saat boyunca gençlerin cihazlarına nasıl “takılıp kaldıklarını” görmek kolaydır. Çocuğunuzun akıllı telefonlarını nasıl kullandığı hakkında bir aile anlaşması olması yararlıdır; örneğin, geceleri kapalı olan cihazlarla ilgili kuralları kabul etmek veya televizyon için yapabileceğiniz saatleri sınırlamak gibi. İyi davranışı modellemeniz gerektiğini unutmayın ve eğer telefonların yemek saatlerinde kapalı olduğuna karar verirseniz, aynı kuralların sizin için de geçerli olması gerekir! Gençlerin arkadaşlarına cevap verdiklerinde kontrol altında olduklarını anlamaları ve telefonlarından uzakta olmaları iyi olur.

Çocuğumun akıllı telefonu kullanırken büyük bir faturalandırma yapmadığından nasıl emin olabilirim?

Çocuğunuz, uygulama satın alarak ve uygulama içi satın alımlar yaparak yanlışlıkla fatura çalıştırabilir. Birçok uygulama ücretsiz olsa da gençler genellikle 99krş ile 2,99 TL arasında değişen, ancak daha pahalıya mal olabilecek uygulamalar için ödeme yapar. Uygulama içi satın almalar, gençlere her zaman açık değildir; Ücretsiz bir oyun uygulamasını indirmiş olabilirsiniz, ancak bir sonraki seviyeye yükseltmek için “uygulama içi satın alma” yapmanız istenir. Uygulamaların ve uygulama içi satın almaların maliyeti hakkında konuşun ve harcama limitlerini birlikte belirleyin. Küçük çocuklar için, yalnızca uygulamaları birlikte indirme hakkında bir aile anlaşması olabilir. Bazı akıllı telefonlarda, bunun çocuğun yaşına uygun olduğunu düşünüyorsanız, uygulama içi satın alımları ve uygulamaları indirmeyi engellemek mümkündür. Siz ve çocuğunuzun internet veri parasını anladığından emin olun; internete erişim internet verilerini kullanır ve ödeneğinizi aşarsanız size mal olabilir. Akıllı telefonunuzdaki internete erişmek için wifi kullanırsanız, internet verisi ödenekleri kullanılmaz, bu nedenle evde kablosuz internete sahipseniz, çocuğunuzun giriş yapması ve evdeyken bunu kullanması için iyi bir fikirdir.

Çocuğum için hangi oyunların uygun olduğunu nasıl bilebilirim?

Pan Avrupa Oyun Bilgi Sistemi (PEGI) yaş derecelendirme sistemi veliler filmler için BBFC değerlendirmesi benzer bilgisayar oyunları, satın alma konusunda bilinçli kararlar yardım için vardır. Oyundaki puanlama, belirli bir yaşın üzerindeki oyunculara uygun olduğunu, ancak zorluk seviyesinin göstergesi olmadığını doğrular. PEGI yaş etiketleri oyun paketlerinin önünde ve arkasında görünür. Ambalajın arkasında gösterilen ek ‘tanımlayıcılar’, bir oyunun belirli bir yaş puanını almasının ana nedenlerini gösterir. Ebeveynlerin, bir oyunun çevrimiçi olarak oynanıp oynanamayacağını belirten ‘çevrimiçi oyun’ tanımlayıcısının özellikle farkında olması gerekir. Çocuğunuzu yalnızca yaşlarına uygun çevrimiçi oyunlara erişmeye teşvik edin ve çocuğunuz için satın almadan önce bir oyundaki yaş derecesini kontrol etmenin yanı sıra, çevrimiçi bir bileşeni olup olmadığını da göz önünde bulundurun. Oyun konsollarının ebeveyn kontrolleri vardır, böylece çocuğunuzun yaşlarına uygun olmayan oyunlara erişmesini kısıtlayabilirsiniz.

Çocuğumun oyun oynamasına ne kadar süre izin vermeliyim?

Evinizdeki kullanıcılara ve oyun ihtiyaçlarına uygun olanı düşünün. Bu, oynadıkları oyunun türüne bağlı olabilir, örneğin, görev tabanlı oyunların yarım saat içinde tamamlanma olasılığı düşüktür. Çevrimiçi oyun oynamak için aile kurallarıyla ilgili olarak çocuklarınızla konuşun. Bu, güvenlik konularını ve oyun süresi sınırlarını kapsayabilir. İnternet kullanımı için haftalık bir kota ayarlamak veya belirli oyunların yalnızca bir haftasonunda oynaması gerektiğini kabul etmek daha uygun olabilir. Xbox 360 ve Xbox One gibi bazı oyun konsolları, bir zamanlayıcıya sahiptir, böylece konsol izin verilen süreden sonra kapanır.

Çocuğum oyun cihazlarını kullanarak internete nasıl erişebilir? Bu erişimi kontrol edebilir miyim?

Oyun cihazları, insanlarla çevrim içi oyun oynamak, film izlemek ve internette gezinmek gibi çeşitli işlevleri desteklemek için evinizin internet veya wifi bağlantı noktalarına bağlanabilir. Cihazın sahip olduğu ve ilgili olabilecek herhangi bir ebeveyn kontrolünü düşündüğü çevrim içi işlevlerin tümünü öğrenmek faydalı olacaktır. Evinizdeki internet servis sağlayıcınız ile konuşarak, evinizin internetine erişen cihazlarda interneti filtrelenmek için seçenekler olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için video kılavuzlarımıza bakın. Çevrim içi oyunlara ve diğer çevrim içi etkinliklere uygulanan çocuklara internet güvenliği için SMART kurallarımızı öğretin.

Çocuğum oyun cihazlarını kullanarak insanlarla nasıl iletişim kurabilir?

Birçok oyun, kullanıcılara oynarken diğer oyuncularla sohbet etme olanağı sunar. Oyuncular, oyun sırasında yazılan Instant Messenger stil mesajlarını kullanarak “konuşabilirler” ve genellikle telefonda konuşmaya benzer olan sesli sohbeti (konsola bağlı olarak dahili mikrofon veya kulaklıklarla yapılabilir) kullanabilirler. Bazı konsollar görüntülü sohbet işlevlerine bile sahiptir. Hangi sohbet işlevlerinin mevcut olduğunu öğrenmek her zaman iyi bir fikirdir, böylece çocuğunuzun konsollarını nasıl kullandığını anlayabilirsiniz. Sohbet dahil olmak üzere oyunlarda belirli işlevleri sınırlandıran ebeveyn kontrol araçları mevcuttur. Çocuklarınızın gizliliklerini nasıl koruyacaklarını bilmelerini sağlayın; Çevrim içi sohbet kullanırken veya kullanıcı profilinde bilgi paylaşırken hiçbir kişisel bilgi vermemelerini, kendilerinin resimlerini veya şahsen birisiyle görüşmeyi kabul etmemelerini önerin. Çocuğunuz bilmediği insanlara karşı oynarsa, diğer oyuncuları nasıl bloke edeceğini ve rapor edeceğini bildiğinizden emin olun ve birçok oyunda sohbeti devre dışı bırakabilecek sessiz işlevini kullanın. Çocuğunuzu oyunun kurallarına uyan uygun bir ekran veya karakter adı (gamertags da denir) kullanmaya teşvik edin. Bu isimler herhangi bir kişisel bilgiyi ortaya çıkarmamalı veya potansiyel olarak tacizi davet etmemelidir. Bir oyunda sohbet etmenin yanı sıra, birçok oyuncu, oynadıkları oyunlarla ilgili topluluk forumları ve içerik sitelerinde sohbet eder. Oyuncular, oyunlar hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve diğerlerine ip uçları ve ip uçları sağlamak için bu siteleri kullanır. Çocuğunuzun bu sitelerde gizliliğine saygı duymayı da hatırlatması ve karşılaştıkları sorunları nasıl bildireceklerini bilmeleri önemlidir.

Başka bir kullanıcı tarafından uygunsuz davranış hakkında ne yapmalıyım? Çocuğumun güvende kalmak için bilmesi gerekenler neler?

Çocuğunuzun güvenle iletişim kurmasına yardımcı olun Oyun cihazlarının etkileşimi nedeniyle, çocuğunuza güvenli çevrim içi ortamda sağladığınız aynı tavsiye de geçerlidir. Çocuğunuza, telefon numarası, okul ya da adresi gibi kişisel bilgileri vermeme ya da gerçek hayatta bilmedikleri biriyle tanışmanın önemi hakkında konuşun. Çocuğunuzu rahatsız edebilecek bir şey olup olmadığını söylemesi için çocuğunuzu destekleyin. ya da üzgün. Diğer oyuncuları nasıl bloke edeceğini ve rapor edeceğini bildiğinden emin olun ve birçok oyunda sohbeti devre dışı bırakabilecek sessiz işlevini kullanın. Başka bir kullanıcı tarafından uygunsuz davranış hakkında ne yapılmalı? Birçok genç, oyun oynamayı ve interneti yaşamlarının pozitif ve ayrılmaz bir parçası olarak görse de, oyun oynarken ‘yasın’ tarafından siber zorbalığın ortaya çıkabileceğinin farkında olun. Çocuğunuz bir oyunda başka bir oyuncu tarafından taciz ediliyorsa, bu davranışı oyun sağlayıcısına bildirmek ve çocuğunuzu bu kullanıcıyı engellemeye teşvik etmek için oyunun keder raporlama rehberini takip edin.

Çocuğumun oyun cihazlarını kullanırken büyük bir faturalandırma yapmadığından nasıl emin olabilirim?

Xbox LIVE veya PlayStation Network gibi çevrim içi ağlara sahip oyun cihazları, çevrim içi alışveriş yapmanıza olanak tanır. Bu oyunlar, oyun eklentileri veya filmler içerebilir. Çocuğunuzun cihazlarına nasıl para harcayabileceğini anlamak faydalı olacaktır. Anlaşılan harcama limitleri hakkında onlarla konuşmalı veya harcamaları gerektiğinde kısıtlamak için ebeveyn kontrolü ayarlarını kullanmalısınız.

Başka ne düşünmeliyim?

Oyun oynarken güvende olmanın yanı sıra yasal kalmak da önemlidir. Kopyalanan oyunları satın almak veya indirmek cazip gelebilir, ancak bu yasa dışıdır ve ayrıca bu oyunları oynamak için konsolunuzda değişiklik yapmanızı gerektirir. Bu da konsolunuza zarar verebilir ve sizi uygunsuz bir içeriğe ve cihazınızı etkileyen virüslere maruz bırakabilir.   ‘Phishing’ dolandırıcılığı, oyun cihazlarının kullanıcılarını hedefleyebilir ve bu konuda çocuğunuzla konuşmak iyi bir fikirdir. Xbox LIVE ağındaki iyi bilinen bir kimlik avı dolandırıcılığı, Xbox LIVE kullanıcılarının ücretsiz Microsoft Puanları sunan bir web sitesine yönlendiren bir e-posta aldığını gördü. Dolandırıcılığın kurbanları, bu puanların verilmesi için kişisel ayrıntılara girdi ve bu, siber suçluların hesaplarına erişmelerine ve harcamalarına izin verdi.

Bir oyun konsolu almadan önce dükkana ne sormalıyım?

Kumar

  • Yaş puanlarına göre oyunlara erişimi kısıtlamak mümkün mü?
  • Bir oyunun çevrim içi çok oyunculu oyuna izin verip vermediğini nasıl anlarım?
  • Çocuğumun oyun oynayabileceği süreyi sınırlamak mümkün mü?

İnternet girişi

  • Bu oyun cihazı internet erişimine sahip mi? Bu ne yapmanıza izin veriyor?
  • Çocuklar için zararlı olabilecek internet içeriğini filtrelemek mümkün mü?
  • Çocuğumun internette gezinmesini önlemek için internet tarayıcısını devre dışı bırakmak mümkün mü?

İletişim

  • Bu oyun cihazı insanlarla metin, sesli veya görüntülü sohbet yoluyla iletişimde nasıl kullanılabilir? Bunu kısıtlayan veya çocuğumun sadece tanıdıkları insanlarla sohbet etmesini sağlayan herhangi bir ebeveyn kontrolü var mı?

Filmler, Müzik ve TV

  • Bu cihaz film ve TV izlemek veya müzik dinlemek için nasıl kullanılabilir? İçeriğe erişimleri yaş puanlarına göre kısıtlayabilir miyim?

Maliyetler

  • Çocuğum oyun cihazlarını kullanarak nasıl fatura çalıştırabilir? Ebeveyn denetimleri veya harcamaları kısıtlama yolları var mı?

Farklı aile üyeleri için ebeveyn denetimleri

  • Her aile üyesi için farklı ebeveyn kontrol ayarları yerleştirebilir misiniz?

Dışarıda ve dışında güvende kalma

Çocuklar cihazlarını evden çıkarıyorlarsa, örneğin bir dükkan, kafe veya restoran gibi kamu Wi-Fi’lerine bağlanabileceklerini akılda tutmak gerekir. Wifi’nin pornografik içeriğe erişimi sınırlandırmak için filtreleri bulunduğunu gösteren Dost WiFi simgesini görmek önemlidir.

Gençler iPad'lerle ne yapar?

iPad kullanıcıları internette gezinebilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, okul için bir şeyler araştırabilir, Instagram’a gibi uygulamalara girebilir, e-posta gönderebilir, fotoğraf ve video çekebilir, TV ve video izleyebilirler.

Ipad için ebeveyn denetimleri var mıdır?

iPad’ler ebeveyn kontrolü ayarları ile donatılmıştır, ancak bunların etkinleştirilmesi gerekir. Tüm çocuklar farklıdır ve bir ebeveyn veya bakıcı olarak, çocuklarınızın iPad’lerini kullanırken ne yapmanız onları cihazı kullanırken güvende tutabiliri düşünmeniz gerekmektedir.

IPad ebeveyn denetimi ayarlarını nasıl bulabilirim?

IPad için ebeveyn kontrolü ayarları tek bir yerde toplanmıştır. Ayarlara girdikten sonra Genelseçeneğine tıklayıp Kısıtlamaları seçmeniz gerekmektedir. Ebeveyn denetimlerini açmak için Kısıtlamaları Etkinleştir’e tıklayın ve ardından Kısıtlamalar Şifresi’ne karar verin. Devre dışı bırakmak istediğiniz fonksiyonlar için Kapalı‘yı seçmeniz yeterlidir. Bunlar arasında internet tarayıcısını devre dışı bırakma ve uygulamalar için yaş kısıtlamaları ayarlama seçenekleri de bulunmaktadır.

Gençler iPod Touch ile neler yapabilir?

iPod Touch kullanıcıları internette gezinebilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, Instagram gibi uygulamalara girebilir, e-posta gönderebilir, fotoğraf ve video çekebilir, TV ve video izleyebilirler.

iPod Touch için ebeveyn denetimleri var mıdır?

iPod Touch lar ebeveyn kontrolü ayarları ile donatılmıştır, ancak bunların etkinleştirilmesi gerekir. Tüm çocuklar farklıdır ve bir ebeveyn veya bakıcı olarak, çocuklarınızın iPod Touch ‘lerini kullanırken ne yapmanız onları cihazı kullanırken güvende tutabiliri düşünmeniz gerekmektedir.

iPod Touch ebeveyn denetimi ayarlarını nasıl bulabilirim?

iPod Touch için ebeveyn kontrolü ayarları tek bir yerde toplanmıştır. Ayarlara girdikten sonra Genelseçeneğine tıklayıp Kısıtlamaları seçmeniz gerekmektedir. Ebeveyn denetimlerini açmak için Kısıtlamaları Etkinleştir’e tıklayın ve ardından Kısıtlamalar Şifresi’ne karar verin. Devre dışı bırakmak istediğiniz fonksiyonlar için Kapalı‘yı seçmeniz yeterlidir. Bunlar arasında internet tarayıcısını devre dışı bırakma ve uygulamalar için yaş kısıtlamaları ayarlama seçenekleri de bulunmaktadır.

Akıllı bir televizyon almayı mı düşünüyorsunuz?

Dükkanda sorulacak sorular   Eviniz için akıllı bir TV satın almayı düşünüyorsanız, Alışveriş Kontrol Listesini yazdırıp neden bu soruları dükkanda sormuyorsunuz?   Internet erişimi

  • Çocuğumun internette gezinmesini önlemek için internet tarayıcısını akıllı TV’de devre dışı bırakmak mümkün mü?
  • Bu televizyon film izlemek, televizyon izlemek veya müzik dinlemek için nasıl kullanılabilir? İçeriğe erişimleri yaş aralıklarına göre kısıtlayabilir miyim?

İletişim

  • Bu aygıtın insanlarla iletişim kurmak için kullanabileceği yollar nelerdir?
  • Bu cihaz oyun oynamak için kullanılabilir mi? Çok oyunculu oyun oynamayı engelleyecek herhangi bir ayar var mı?

Uygulamalar

  • Çocuğumun yaşına uygun olmayan uygulamaları indirmesini engelleyebilir miyim?
  • Bir uygulamayı nasıl bildirebilirim?
  • Çocuğumun korunmasına yardımcı olabilecek uygulamalar var mı?

Ebeveyn Denetimleri

  • Bu akıllı TV’de hangi ebeveyn kontrolleri mevcut?
  • Bir çocuk hesabı kurabildiğimden emin olmak için TV için kullanıcı profilleri oluşturabilir miyim?

Kişisel bilgilerin korunması

  • Bu TV’de herhangi bir konum paylaşma hizmeti var mı?

Yapılmaması Gerekenler - Güvenlik Rehberi

Siber zorbalık- ebeveynler için tavsiyeler

Yapılan son uluslararası araştırmalarda 20 yaşın altındaki gençlerin %69’unun internet ortamında başka bir kişiye kötü davrandığı görülmektedir, gençlerin % 17’sinin siber zorbalığa maruz kaldığı görülmektedir. Çocuğunuzu siber zorbalığa karşı nasıl koruyacağınızla ilgili bazı pratik ip uçları ve tavsiyeler:   Çocuğunuzla çevrim içi zorbalığın tartışılması   Siber zorbalık gibi konular da dahil olmak üzere internet kullanımı ilgili çocuğunuzla düzenli görüşmeler yapmanız önemlidir. Bu tür konuşmalar, çocuğunuzun siber zorbalığa maruz kalıp kalmadığını ya da siber zorbalığa tanık olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu tür bir oluşma aynı zamanda ona yardımcı olmak ve onu desteklemek için hep yanında olduğunuzu hatırlatma fırsatı sunacaktır.   Bu konuşma sırasında çocuğunuza sorabileceğiniz bazı sorular şunlardır:

  • Siber ortamda nasıl nazik olabilirsin?
  • Birisi siber ortamda kabalaşırsa ne yapardın?
  • Siber zorbalık sence nedir?
  • Siber zorbalığın fiziksel zorbalıktan farkı nedir?

Bu konuşmayı nasıl başlatacağınızla ilgili konuşma başlangıcı önerileri:

  1. Çocuklarınızdan ziyaret etmeyi sevdikleri siteler ve siber ortamda ne yapmaktan zevk aldıklarını size söylemelerini isteyin.
  2. İnternette nasıl güvende kaldıklarını sorun. Sizin için ne gibi ip uçları olduğunu ve onları nereden öğrendiğini sorun. Neleri paylaşmanın doğru neleri paylaşmanın yanlış olduğumu sorun.
  3. Onlara yardım için nereye gideceklerini, güvenlik tavsiyelerini nerede bulacaklarını, gizlilik ayarlarını nerede bulacaklarını ve kullandıkları hizmetleri nasıl rapor edeceklerini veya engelleme yapmayı bilip bilmediklerini sorun.
  4. İnterneti ikinizin de nasıl kullanıldığını düşünün. İnternet’i birlikte kullanmak için daha ne yapabilirsiniz? Bir aile olarak eğlenebileceğiniz etkinlikler var mı?

Çocuğunuz siber zorbalık yaşıyorsa:

  • Bırakın Konuşsunlar!

Onlara istediklerini kendi yollarıyla paylaşmaları için alan sağlayın ve onları dinleyin. Neyin olup bittiğini bildiğiniz için, çocuğun konuşmasını kesmeyin ve konuşmanın çoğunu çocuğun yapmasına izin verin.

  • Size söyledikleri karşısında şok olmayın,

Bir çocuğu yardım istemekten alıkoymanın bir yolu varsa, onları anlattıkları ve yardım istedikleri olay hakkında utanmış hissettirmektir. Devir değişir ve bugün gençlerin yaptıkları bazı şeyler bizi bazen rahatsız edebilir, ancak çocuğun doğasında olan davranışlar aslında biz onların yaşındayken ki halimizle aynıdır.

  • Teknolojiye erişimi reddetme

Gençlerle neden yardım almaktan çekindiklerini sorduğumuzda genellikle cihazlarının ellerinden alınabileceğinden korktuklarını paylaşıyorlar. Onlara çevrimiçi endişe uyandıran bir şey hakkında konuştuklarında bunun olmayacağını temin edin.

  • Onları misilleme yapmamaya teşvik edin.

Böyle bir durumda yapılacak en cazip şey gibi görünse de siber zorbalığa karşılık vermemek çok önemlidir. Çoğu zaman, kabadayılar alay ederek ya da lakaplar takarak karşı taraftan bir tepki bekler. Çocuğunuz yanıtlamayı isteyebilir ve o kişiden mesaj göndermeyi bırakmasını isteyebilir, ancak bu gerekli değildir ve cevap vermeden işlem yapılabilir.

  • Delilleri saklayın

Ekran görüntüsü alma veya mesajları cihaza kaydetme yoluyla olsun, bir çocuğun siber zorbalık mesajlarını tutmak önemlidir. Mesajları kaydetmek, siber zorbalığı bildirirken kanıt sunmanızı sağlar.

  • Okullarıyla konuş

Okullar, istismar içerikli siber davranışların çözümünde hayati bir rol oynamaktadır. Okulların zorbalık karşıtı davranış politikaları mevcuttur. Zorbalık kanıtını ve durumun içeriği ve süresinin uzunluğu ile ilgili ek ayrıntıları alın (öğretmenlerinden). Bunu çocuğunuzla konuşmanız yararlı olacaktır hatta okulla çocuğunuz ile birlikte konuşmak isteyebilirsiniz.

  • Polise danışın

Çocuğunuzun tehlikede olduğunu düşünüyorsanız, polise haber vermekten çekinmeyin. Aynı şekilde, herhangi bir konuşmada doğrudan bir şiddet veya şiddet tehdidi varsa, destek için polise başvurabilirsiniz.

tr_TRTurkish