Kürtaj Hakkı Rehberi

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

Kürtaj Hakkı Rehberinin yazılabilir formatını indirmek için tıklayın.

KÜRTAJ NEDİR?

Kürtaj, hamileliği tıbbi olarak sonlandırma işlemidir. Rahimden embriyoyu çıkarmak için ilaçlı ve/veya cerrahi yöntemler kullanılır. İlaçlı kürtaj doktor takibinde evde ve hamileliğin ilk haftalarında gerçekleştirilebilir.

KÜRTAJ İŞLEMİNİ HANGİ DOKTOR, HASTANE BÖLÜMÜ YAPAR?

Kürtaj işlemi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından sağlık kurumlarının “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümlerinde yapılır.

KÜRTAJIN YAPILMASINA ENGEL OLABİLECEK HASTALIK VEYA ÖZEL BİR DURUM VAR MIDIR?

Yoktur.

KÜRTAJ İŞLEMİNDEN ÖNCE KİŞİDEN YAZILI ONAY ALINIR MI?

On haftayı geçmeyen gebeliklerde yapılacak kürtajda gebe kadın; reşitse kendisinden, küçükse kendisinin rızası alınmakla birlikte velisinden, vesayet altında bulunup da reşit ya da ayırt etme gücüne sahip olmayan, kendisinden ve vasisinden (Bu halde ayrıca sulh hakiminden de izin alınması gerekir), evliyse eşinden, örneği tüzükte belirtilen izin belgesinin alınması gerekir.

KÜRTAJ İÇİN YASAL GEBELİK SÜRESİ NE KADARDIR?

Türk Ceza Kanunu’nun 99. ve 100. Maddelerinde düzenlenen çocuk düşürme ve çocuk düşürtme suçlarına göre kürtaj bakımından çocuk aldırmanın suç sayılmaması için hamileliğin ilk 10 haftasında olunması gerekmektedir. Bu düzenlemeye göre 10 haftasını doldurmuş olan ceninin düşürülmesi annenin rızası olsa dahi suç kabul edilir.

EVLİLİK DIŞI HAMİLELİKLERDE KÜRTAJ OLMAK İÇİN NE GİBİ YASAL ZORUNLULUKLAR GEREKİR?

Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un 5. maddesine göre, “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir.” 6. maddeye göre de “müdahale, gebe kadının iznine, küçüklerde küçüğün rızası ile velinin iznine bağlıdır… rızaları aranılacak kişiler evli iseler, sterilizasyon veya rahim tahliyesi için eşin de rızası gerekir.” Yani Türk yasalarına göre evlilik dışı hamileliklerde isteğe bağlı kürtaj süresi 10 haftadır. Ancak Ceza hukukuna göre suç sayılan bir eylem sonucu meydana gelen gebeliklerde bu süre 20 hafta olarak kabul edilmiştir. Kişinin evli olmaması durumunda partnerinin rızası aranmaz ve bu hizmet yasal süresi içerisinde devlet hastanelerinde devlet sağlık sigortası tarafından karşılanır.

YAKINIM/PARTNERİM KÜRTAJ OLMAK İSTİYOR. NE YAPMALIYIM?

Kürtaj zor bir karardır. Karar verilerek ve isteyerek yapılmış olsa bile ciddi zorluklara yol açabilir. Bu nedenle karar aşamasında olan kadının desteğe ihtiyacı olabilir. Kadın herhangi bir kararı vermeye zorlanmamalıdır. Şüphe ediliyorsa kadının bu kararı sağlıklı verip vermediğini değerlendirmek üzere gerekirse bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım alınabilir. Ya da psikolojik yardım alması sağlanabilir. Karar ne olursa olsun kadının sevdiklerinin yanında olduğunu bilmesi süreci kolay atlatmasını sağlayacaktır.

tr_TRTurkish