Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Bu rehber Avrupa Birliği Sahne: Sahte Haber ve Nefret Söylemiyle Mücadele Erken Uyarı Sistemi Projesi İncele Alt Hibe Programı tarafından desteklenen Eşitlik İçin Dijital Adımlar: Nefret Söylemiyle Mücadele Projesi kapsamında oluşturulmuştur.
Projenin amacı, kadınların adil ve etik bir şekilde temsil edilmesini sağlamak için yeni medyada toplumsal cinsiyet temelli nefret söylemi ve yalan haber içeriklerine karşı farkındalık yaratmaktır. Projenin hedef kitlesi STK’ların iletişim ve medya birimleri, haber ve medya etiği çalışmalarına ilgi duyan basın ve medya mensupları olmakla beraber, faydalanıcıları ise 18-35 yaş arası kadınlar, yeni medyada dijital aktivizmde etkili bireyler olarak tanımlanmıştır.
Rehberin amacı yeni medya etiği ve dönüşümü konu alarak etik medya temsili konusunda farkındalık yaratmak ve yol haritası oluşturmaktır.
Rehberin ilk kısmında Medyada Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Duyarlılığının Önemi konusu Medyanın Toplumsal Cinsiyet Rolleri Üzerindeki Etkileri, Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Tarihsel Perspektiften Uluslararası Belgeler ve Medyada Kadının Yeri ve Türkiye’deki Mevcut Durumun Tanımlanması olmak üzere dört ana başlık altında incelenmiştir.
İkinci kısımda, Dijital Ortamda Kadın Temsili, Nefret Söylemi ve İçerik Çeşitliliği üç ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar; Medya Sektöründe Kadın İstihdamı, Dijital Şiddet ve Nefret Söylemi ve Sosyal Medyada Nefret Suçu ve Nefret Suçunun Hukuki Boyutu (Siber Zorbalık)’dur.
Rehberin üçüncü kısmında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı Hak Haberciliği kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Dördüncü kısımda Cinsiyet Eşitliği Odaklı Haber Üretimi ana başlığı Medyada Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Kampanyalar ve Farkındalık Çalışmaları alt başlığı ile birlikte açıklanmıştır.
Raporun beşinci ve son başlığında ise Haber Doğrulama Süreçleri, Yanlış Haberin Önüne Geçme, Okuyucu Ne Yapmalı? ve Medya Kuruluşları için Öneriler alt başlıkları Haber Doğrulama: Türkiye’de Yanlış Haberin Önüne Nasıl Geçili ana başlığı altında ele alınmıştır.
Bu belgenin, sadece KızBaşına Ekibinin görüşünü yansıttığını ve program yetkililerinin burada yer alan bilgilerin herhangi bir şekilde kullanılmasından sorumlu olmadığını belirtiriz.